14 Aralık 2021 Salı

SERDAROĞLU: İHVAN ZİHNİYETİNİN AMACI CUMHURİYETİ YIKMAK

 

DOĞRU PARTİ GENEL BAŞKANI RİFAT SERDAROĞLU’NUN BASIN TOPLANTISI AÇIŞ KONUŞMASI

13 Ekim 2021 Taksim - İSTANBUL

Doğru Parti, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini benimsemiş bir partidir. Anayasamızın ilk altı maddesine yürekten inanan kişilere kapısı açık, anayasamızın ilk altı maddesine yürekten inan tüm kurumlar, siyasi partiler ve STK’lar ile işbirliğine hazır bir partidir.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin geldiği durum ortada… İhvan zihniyeti ile yönetilen devletimiz, kuruluş felsefesinden ve cumhuriyet değerlerinden tamamen koparıldı. Çoklu kurumsal bir çöküş yaşıyoruz.  Parlamentonun fonksiyonları yok, demokrasi yok, hukuk yok, adalet yok, basın özgürlüğü yok.  Yolsuzluklar ve soygun düzeni almış başını gitmiş. Ekonomi çökmüş, işsizlik ve enflasyon toplumun çok büyük bir kesimini sefalete sürüklemiş durumda. BOP eşbaşkanlığına soyunan, emperyalizmin güdümündeki iktidar, Türkiye Cumhuriyeti devletini parçalayıp Federe İslam Devleti kurmak peşinde.

Tek adama dayalı otoriter rejime geçilmesi, adalete ve devlete olan güvenin kaybolması, başta gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminde geleceğe olan umutların tükenmesi ve tüm bunların üzerine ekonomideki yangın ve sefalete rağmen, oy kaybetse de iktidar partisi ne yazık ki hala birinci parti görünümündedir.

Esasında Türkiye’de laik cumhuriyet düzenini yıkıp şeriat devleti kurmak isteyen ihvancıların oyu yüzde 8’i bilemediniz yüzde 10’u geçmez. Kararsızların bu denli yüksek oranlara ulaşması, iktidara kayan eski merkez sağ oyların, mevcut muhalefet partileri yerine, kararsızlar ve protesto oylar grubunda toplanması, ülkemizde muhalefet ve siyasetteki söylem, eylem ve güven eksikliğinin önemli bir göstergesidir. Türkiye’nin merkez partisi olarak, DOĞRU Parti olarak biz, merkezdeki, merkez sağdaki ve merkez soldaki kararsız oylar ile protesto oyları başta olmak üzere; gençlerimizin, kadınlarımızın ve ülkeden umudunu kesen herkesin oyuna talibiz.

İktidarı her gün, yeri geldiğinde ve eksikliğini hissettiğimizde de muhalefeti eleştiriyoruz. Bugünkü basın toplantısında artık eleştiri yerine, çok kısa saptamalarda bulunup iktidara geldiğimizde neler yapacağımızı, Türkiye’de neler yapılması gerektiğini aktarmak istiyoruz.

Elbette bunun için ağırlık ekonomide olacak. Ancak bugün hemen hemen tüm ekonomistlerin üzerinde görüş birliğine vardığı konu, Türkiye’nin ekonomik sorunlarını aşmak için öncelikle Türkiye’de tek adama dayalı ucube sistemin değiştirilmesi, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi gerekiyor.

Türkiye derhal yasama, yürütme ve yargıda kuvvetler ayrılığını benimseyen sisteme geçmeli. İktidar bloğu hariç, herkes Türkiye’de güçlü parlamenter sistem gerektiğini söylüyor.  Bizim adına ister güçlü, ister etkin deyin parlamenter sistem için görüşümüz ve önerilerimiz şudur.

Seçim barajı kaldırılmalı, 350 kişilik Millet Meclisi ile 150 kişiden oluşacak senato kurulmalıdır. Güçlü parlamenter sistem için güçlü milletvekili ve senatör gereklidir. Bunun için milletvekili ve senatör adayları genel merkez tarafından atanmak yerine tüm parti üyelerinin katıldığı ön seçimle belirlenmelidir. Üzerinde anlaşılacak bir sayı belirlenip, STK’ların ve toplumun imza toplayarak yasa teklifi vermesi sağlanmalıdır.

Güçlü ve oturmuş demokrasiler için yaygın ve etkili denetim mekanizması şarttır. Meclis denetiminin yanı sıra yargı denetimi ve özellikle Sayıştay Denetimi de güçlendirilmelidir.

Demokrasilerin sağlıklı işleyebilmesinin en önemli şartlarından birisi de, toplumun özgürce kanaatinin oluşmasını sağlamaktır. Bu amaçla, düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve bu özgürlüklerin anlamlı olabilmesi için, özgür ve bağımsız basın şarttır. Basına dördüncü kuvvet denmesinin temel nedeni, özgür ve yaygın şekilde kanaat oluşumunu sağlaması ve denetim mekanizması olarak görev yapmasıdır.

Yaşadığımız, ekonomik ve siyasal çöküşten çıkmak için tek başına ekonomik reçeteler yeterli olmadığı üzerinde tüm ekonomistler hem fikir demiştik. Peki devletin yeniden yapılandırılmasıyla birlikte eş anlı olarak ekonomide neler yapılmalı? Biz neler yapacağız, neler öneriyoruz: Bugün, bu konuları ve Partimizin Yol Haritasını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sözü, Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası’na bırakıyorum. Daha sonra gelecek sorulara hem ben, hem Meriç bey hem de tarım, enerji, madencilik, ulaştırma, turizm gibi konularda ilgili genel başkan yardımcılarımız yanıt verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder