14 Aralık 2021 Salı

BAŞLIKLARLA DOĞRU PARTİ EKONOMİ POLİTİKALARI

EKONOMİDE İZLEYECEĞİMİZ YOL HARİTASI, ÇOK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ... ÖNCEKİ DOSYALARDA BU ÇALIŞMANIN ÖZETLERİ YER ALDI. BU DOSYADA SADECE BAŞLIKLARLA EKONOMİDEKİ YOL HARİTAMIZ YER ALIYOR.

EKONOMİDE YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN….

Hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve demokrasi sözü vereceğiz. İşinde uzman kadroları göreve getireceğiz, Merkez Bankası ve TUİK’i bağımsızlığını kollayacağız.

Müteahhitler ve şehir hastanelerine, asalak vakıflara, fahiş fiyatlı ihalelere yapılan ödemelere son vereceğiz.

 Başta elektrik dağıtım şirketleri, otoyol ve köprüleri kamulaştıracağız. Yağmalanan özelleştirmeleri iptal edip tekrar kamu mülkiyetine alacağız.

Ekonomiye can suyu vermek amacıyla, çitçiye, emekliye, işçiye, memura, öğrenciye, esnafa, KOBİ’lere, işsizlere ve sosyal yardım hak sahiplerine, kredi değil  doğrudan gelir desteği sağlayacağız.

Çiftçinin borç faizlerini sileceğiz, mazot, gübre, tohum, yem, zirai ilaç giderlerini ucuzlatacağız.

Dış borç ve ithalat bağımlılığını azaltmak için ithal ikamesi sanayiye destek vereceğiz, gerekirse devlet olarak biz yatırım yapacağız.

Öğrencilerin ana para ve faiz olmak üzere kredi ve yurtlar kurumuna olan tüm borçlarını sileceğiz. Tüm tarikat yurtları, okulları ve üniversitelerini kapatıp mallarına el koyacağız.

YANGIN SONRASI YAPISAL DEĞİŞİM VE HEP BİRLİKTE ÜRETİM VE ADİL BÖLÜŞÜM PROGRAMI…

Hep birlikte üreteceğiz ve ürettiğimizi adil bir şekilde bölüşeceğiz.

Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda devlet ve özel sektörün yer aldığı karma ekonomik model uygulayacağız.

En önemli hedefimiz güçlü bir sosyal devlet oluşturmak. Bunun için köklü bir vergi reformu yapacağız. Bütçeyi mille gelirin yüzde 50’ye çıkaracağız. (Hali hazırda yüzde 20)

Artan bu kaynaklarla;

Eğitim tamamen parasız olacak. Kindar nesil yerine çocukları özgür ve analitik düşünmeye yönelten eğitim sistemi geliştireceğiz.

İlköğretimde öğrencilerin protein ihtilacını karşılamak için iki öğün yeleğini devlet verecek.

Yeni kuşak köy enstitüleri kurulacak. Milli gelirden eğitime ayrılan pay yüzde 4’ten yüzde 8’e çıkarılacak.

Öğretmen, doktor, hemşire, hakim, savcı maaşları milletvekili maaşları ile aynı (ya da yakın) seviyede olacak. 

Koruyucu ve tedavi edici kaliteli sağlık hizmeti herkese ücretsiz olarak sağlanacak. Kent dışındaki şehir hastaneleri kapatılacak, şehir içinde vatandaşın kolaylıkla ulaşabileceği semt hastaneleri kurulacak.

Bir emekli maaşı, kültür ve tatil ihtiyaçları dahil iki kişinin rahatça geçinebileceği seviyede olacak. Sosyal yardımlar sadaka gibi değil herkese adil bir şekilde ulaştırılacak. Güçlü bir vergi reformu ile birlikte tüm yurttaşlara Vatandaşlık Temel Geliri adı altında maaş bağlanacak, kimse kimseye muhtaç kalmayacak. Bu vaatlerin kaynağı için şu anda milli gelir içinde sosyal güvenliği ayrılan yüzde 5’lik pay yüzde 20’ye çıkarılacak.

  Devlet Planlama Teşkilatını yeniden kuracağız. Dinamik bir planlama anlayışıyla ile tarımda, sanayide, turizmde, hizmetler sektöründe yerelden genele doğru kalkınma hamlesi başlatacağız.

Tarımda üretim planlanacak. Çiftçinin ektiği ürün elinde kalmayacak. Hepsini devlet satın alacak. Her köye bir ziraat mühendisi ve bir veteriner atanacak. Yerli tohum ıslahı ve yerli hayvan ırkı ıslahı çalışmaları artırılacak.

Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere boşa milyarlarca metreküp suyumuz, kanallar ve boru hatları ile Orta Anadolu’ya taşınacak ve tarımda Büyük Orta Anadolu Projesi hayata geçirilecek.

Her il ve bölge için istihdam, ihracat ve teknoloji öncelikli olarak sanayi ve turizm yatırımları planlamalarına başladık. Bu yatırımlar devlet eliyle ve teşvik edilecek özel sektör tarafından yapılacak.

Gençlerin ve kadınların yaratıcı projelerine devlet sermaye desteği sağlayacak, ortak olacak.

Her bölge için arkeolojik ve tarihi zenginlikler ile gastronomi çeşitliliğini ön plana çıkaran turizm kalkınma hamlesi başlatılacak.

Her sene her ilden en az 1000 olmak üzere 1000 bin lise son sınıf öğrencisi birinci yıl lisan öğrenmek, ikinci yıl için liseyi bitirmek için iki yıllığına Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin’e gönderilecek. Yine her ilden en az 200 olmak üzere 20 bin lise mezunu genç üniversite eğitimi için ABD. Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin’e gönderilecek. Ve yine her ilden en az 50 olmak üzere 5000 üniversite öğrencisi, yüksek lisans ve doktora için ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin’e gönderilecek.

Çevreyi tahrip eden ve rant amaçlı dağıtılan maden ruhsatları iptal edilecek. Metal madenlerin arama faaliyetleri MTA, işleme faaliyetleri de Etibank’ın devletin tekelinde olacak. Maden işleme konusunda yerli ve yabancı şirketlerin Etibank ile ortaklık kurması teşvik edilecek. Madenlerin ham madde olarak ihraç edilmesi yasaklanacak. Ancak yüksek katma değerli işlenmiş maden ihraç edilebilecek.

Tüm ekonomik faaliyetlerde çevreye saygı temel kriter olacak.

Tüm ekonomik ve sosyal faaliyetlerde engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder