14 Aralık 2021 Salı

DEVLET BİZİ NE KADAR SEVİYOR

 


Hiç düşündünüz mü? Devlet bizi, vatandaşını ne kadar seviyor?

 

Bizlerin oyların ile Devleti yöneten siyasi kadronun, kendi milletini sevip sevmediği, yaptığı harcama ile belli olur. Bizlerden topladığı vergilerle millete hizmet mi ediyor? Yoksa eş dost, yandaş paydaş müteahhit ve işadamı mı zengin ediyor?


Hele hele kötü günlerde milletin devlete verdiği parayı nasıl harcıyor? Bu Covid 19 salgın hastalığı, toplumun tamamını çok kötü etkiledi. Kimi insan sağlığını ve hayatını kaybetti. Toplumun neredeyse tamamı ekonomik bakımdan perişan oldu. Milyonlarca kişi işsiz kaldı, milyonlarca esnaf siftah yapamıyor. Çoğunun işyerini açması bile yasak. Açlık ve sefalet aldı başını gidiyor.


Bu sorunlar sadece bizim ülkemize özgü değil. Başka ülkelerde de salgın hastalık nedeniyle, insanlar işe gidemiyor. Esnaf dükkan kapattı. Ama çoğunda devlet vatandaşına sırtını dönmedi. “Devlet kötü günler için var. Sizden topladığım vergileri size destek olarak dağıtacağım” dedi. İşini kaybedenlere, esnafa karşılıksız nakit desteği sağladı.

 

Uluslararası Para Fonu IMF, 2020 yılında her devletin Covid için halkına ne kadar destek verdiğini hesaplamış. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’in araştırma bölümü bu rakamlara bakarak bir çalışma yapmış. Ben de oturdum bu iki çalışmadan faydalanıp, ülkelerin nüfusuna göre bir hesaplama yaptım. Acı gerçek bir kez daha ortaya çıktı

.

BİZİ YÖNETMESİ İÇİN SEÇTİĞİMİZ SİYASİ KADRO,

TÜRK MİLLETİNİ HİÇ SEVMİYOR.



Bizi yönetenler, Türkiye’yi dünyanın en güçlü ülkelerden biri haline getirdiğini söyleyip duruyorlar ya… En son Ay’a gideceğiz hayırlısıyla… Fakat diğer taraftan da rakamlar acı gerçeği yüzümüze tokat gibi çarpıyor. Bu Covid salgını nedeniyle bırakın dünyanın gelişmiş ülkeleri ile aynı ligde yer almayı, gelişmekte olan ülkeler arasında da, orta gelirli ülkeler arasında da yokuz.  

 

Mesela bizi kıskanan Almanya… Salgın nedeniyle, sağlık ve halka destek için 418 milyar dolar harcamış. Kişi başına yaptığı harcama 5000 dolar. Peki biz? Almanya’nın 418 milyar dolarına karşılık 7 milyar 600 milyon dolar. Kişi başı 90 dolar. Bir Alman 5000 dolar yardım alırken bir Türk vatandaşı 90 dolar alıyor. 55 Türk Vatandaşı ancak bir Alman vatandaşı ediyor.

(NOT. 7 MİLYAR DOLAR. YAKLAŞIK 50 MİLYAR LİRA. BU PARANIN 40 MİLYAR LİRASI İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANMIŞ. YANİ ZATEN İŞÇİNİN PARASI.  DEVLETİN KENDİ PARASINDAN HARCADIĞI SADECE 10 MİLYAR TL. YAKLAŞIK 1.5 milyar dolar…


Geçtiğimiz günlerde iktidarın propaganda makinesi gibi çalışan Anadolu Ajansı, Japonya’da esnafın battığını anlatan haber yaptı, ballandıra ballandıra… Niyetleri, bizim esnafa halinize şükredin mesajı vermek…

 

Japon hükümeti pandemi süresince bizim devletimizden tam 100 kat fazla harcamış. 782 milyar dolar. Bizim milli gelirimizin tamamı kadar… Bizimkiler kişi başına 90 dolar destek verirken, Japonya’da hükümet bizimkilerden 70 kat destek vermiş., kişi başına 6200 dolar. Ama Japonya’da esnaf perişan, bizi kıskanıyor…

 

İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya… Hepsi Türkiye’den kat kat fazla vatandaşına destek vermiş.  Hele o Avustralya yok mu o Avustralya… Bizim 90 dolara karşılık kişi başına 8700 dolar ödemiş.

 

Gelişmiş ülkelerden örnek verip moralinizi daha fazla bozmak istemem. Bizim gibi orta gelirli ülkelere bakalım biraz…

Hani Türkiye dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi diye övünürüz ya… O en büyük 20 ekonomi içinde bizim gibi orta gelirli olan ülkeler ne yapmış.

 

Brezilya mesela… Biz 7 milyar 600 milyon dolar destek verirken, Brezilya devleti 118 milyar dolar harcamış. Kişi başına bir Türk 90 dolar alırken, bir Brezilyalı, bir Türkten 6 kat fazla destek görmüş, 557 dolar almış.


Bir Arjantinli, kendi devletinden bir Türk’ün gördüğünün 3.5 katı fazla yardım almış. 327 dolar… Daha böyle çok örnek var. Peki en kötüsü biz miyiz? Hiç teselli yok mu?


Neyse ki, Meksika var… Bir Meksikalının devletten aldığı destek 56 dolar. Biz 90 dolarla Meksika’yı geçmişiz. Bizi kıskansa kıskansa Meksika kıskanır. Gerisi palavra…


Tekrarda yarar var. Dost kötü günde belli olur. Harcamalara baktığımızda, devleti yönetsin diye seçtiğimiz politikacılar, Türk milletini pek sevmiyor.

 

Ama neyse şimdi sırada Ay’a gitmek var. Hayırlı uçuşlar…

12 Mart 2021


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder